Se on sanottu jo rotumääritelmässäkin: lapinporokoira on työssään herkkähaukkuinen. Tämän voin reilun kymmenen vuoden porokoirakokemuksella allekirjoittaa täysin. Varsinkin Tirri noudattaa rotumääritelmää tältä osin erinomaisesti, ellei peräti sertifikaatin arvoisesti. Viime syksyn erikoisnäyttelyssäkin tuomari aloitti Tirristä antamansa arvostelun sanoilla ”Äänekkäästi esiintyvä…” – jotenkin se ei vain siinä yhteydessä kuulostanut kovin positiiviselta… ???

Mitä sitten on porokoiran työ? Poronhoitoalueella vastaus on selvä: porojen paimentaminen. Etelän kahvinporokoirat sen sijaan joutuvat tyytymään korvikeporoihin, meillä lähinnä toisiin koiriin – ja minuun. Näin ollen Tirri lenkillä ”työskentelee” ja ”paimentaa”, toisin sanoen kieppuu jaloissa ja haukkuu, haukkuu ja vielä vähän (tai paljon) haukkuu. Ja kiskoo Haltia ja Siidaa hihnasta. Kiskoisi varmaan minuakin, jos minulla sellainen olisi. Hihnan puuttuessa Tirrin on tyytyminen nykimään minua hihoista ja käsineistä.

Entä jos ulotetaan tarkastelu porokoiran spesifistä paimennustyötä laajemmalle? Mitä on suden, myös domestikoituneen kotisuden työ? Ainakin se on ruuan hankintaa. Kotioloissa tämä tarkoittaa sitä, että työssään herkkähaukkuinen Tirri haukkua paukuttaa saadakseen minut toimimaan ripeämmin laittaessani koirien ruoka-annoksia tarjoilukuntoon. Hetkeksi se hiljenee kun heittäydyn liikkumattomaksi, mutta välittömästi kun jatkan tekemisiäni, alkaa myös haukku. Meillä ei ole yhtään huonekasvia jota suihkuttelisin, eikä meillä silitetä mitään tekstiilejä eikä siis ole tarvetta kostuttaa mitään ennen silittämistä, silti suihkepullo on keittiössä aina käden ulottuvilla – vaikkei siitäkään ole apua kuin hetkeksi kerrallaan.

Kotisuden tehtäviin kuuluu myös reviirin vartioiminen. Tirrin tapauksessa se tapahtuu katolta tippuneista lumista muodostuneen 1,5-metrisen kasan päällä seisten ja kaikkia talitinttiä suurempia liikkuvia kohteita haukkuen. Onneksi niitä näkyy täällä meidän lintukodossamme suhteellisen harvoin, varsinkin näin talviaikaan. Joten tarvittaessa Tirri laajentaa omatoimisesti toimenkuvaansa ja haukkuu, vaikkei kohde olisikaan talitinttiä suurempi. Tai edes liikkuva… Reviirin vartioimiseen kuuluu myös eri puolille pihaa tallottujen ja aidan viereen lapioitujen juoksuhautojen partioiminen ja miinoittaminen – mutta se on taas ihan oma juttunsa, johon saatan palata joku toinen kerta.

Haukkumalla pidetään myös yhteyttä oman lauman sisällä. Haltilla on aivan oma pieni ja kevyt haukahduksensa, joka tarkoittaa ”olen täällä oven takana, päästäisitkö sisään”. Tirri on monessa asiassa ottanut mallia Suuresta Idolistaan, niin myös tässä. Mutta Tirrille tyypillisellä innolla ja riemulla pienestä ja kevyestä haukahduksesta on kehittynyt riehakas ja villi räkytys, joka erottuu vartiointihaukusta ainoastaan aavistuksen korkeamman sävellajinsa ansiosta. Tästä kehitetty erityismuoto on vielä haukku, jossa Tirri seisoo lumikasan päällä keittiön ikkunan takana ja vahtii kun istun pöydän ääressä ja syön, juon kahvia, tai vaikkapa luen lehteä. Ja asiaan kuuluu tietysti oma haukkunsa, joka on luokiteltavissa jonnekin vartiointihaukun ja ”päästä sisään” -haukun välimaille.

Jatkuvuuden kannalta tärkeä työ niin villillä kuin kesymmälläkin sudella on lisääntyminen. Vai pitäisikö tässä yhteydessä kuitenkin jo puhua huvista? Ainakin Tirri laittaa suunsa suppuun tyttöjä jallittaessaan. Tämä nähtiin esimerkiksi viime viikonloppuna, kun Tirri sai metsälenkille seurakseen nuoren ja hurmaavan kultsu-neidon. Vai oliko taustalla joku alkukantainen vaisto, joka kertoi, ettei tämä ehkä ole oikein hyväksyttävä liitto, ja siksi parempi pitää salassa ja olla hipi-hiljaa? Olematta mitenkään roturasisti saati uusnatsi, arjalainen kullanvaalea ei ole rotumääritelmän mukainen väri porokoiralle. Toisaalta myöskään tan-merkein varustettu musta kultsu ei ehkä ole ihan sitä mihin kasvattaja pyrkii. Puhumattakaan kaikista muista rotupiirteistä… Mitä mahtaisi noutajan kanssa metsästävä ajatella koirasta, joka haukkumalla karkottaa kaikki sorsat kahden kilometrin säteellä ennen kuin itse on ehtinyt edes ottaa asetta auton takapenkiltä?