Tästä ei ole tarkoitus kehittyä mitään ruokablogia. En ota tätä tavakseni. Mutta tänään minuun iski hillitön himppa saada grillattua kaalinyyttiä. Lisukkeeksi grillasin pari perunaa.  Ja kun lopputulos oli sangen onnistunut, ajattelin mainostaa sitä täälläkin.

Homma alkaa sisällä tehtävillä valmisteluilla:

Repäise rullalta reilun mittaisia (vähintään 2 * folion leveys) folionpalasia riittävä määrä (yksi per peruna, yksi per kaalinyytti). Taita ne kaksinkertaisiksi ja nostele reunoja ylös niin että keskelle jää ”kuppi”.

Pese perunat hyvin. Rosamunda on parasta, mutta ihan tavallinen yleisperunakin käy, kunhan ovat ihan kohtalaisen kokoisia. Leikkaa veitsellä viiltoja perunoiden pintaan.  Laita ne folioiden kuppeihin viiltopuoli ylöspäin. Lorauta päälle hieman (rypsi)öljyä ja ripottele pinnalle sormisuolaa (myös tavallinen karkea merisuola käy). Runttaa folion reunat yhteen nyytiksi.

Suikaloi sopiva määrä kaalia ja jaa se loppujen folioiden kuppeihin (esim. pari kourallista kuhunkin, kuitenkin niin että reunoja jää riittävästi nyytin sulkemiseksi). Pilko päälle sipulia, yksi pieni sipuli per nyytti on aika hyvä määrä. Myös valkosipulia voisi pilkkoa sekaan maun mukaan, minä muistin sen vasta kun nyytit olivat jo grillissä…

Lorauta kaalien ja sipulien päälle tilkka (rypsi)öljyä, tilkka soijaa ja kohtalainen loraus valko- tai omenaviinietikkaa. Mausta sitruunapippurilla ja kokonaisilla kuminoilla (näitä voi laittaa reilustikin, maun mukaan). Pilko sekaan vielä tuoretta timjamia, ja sulje nyytit.

Sitten onkin aika siirtyä ulos grillin äärelle.

Virittele grilliin kohtalaisen isot tulet (kaasugrillin käyttäjät saavat soveltaa ohjetta miten parhaiten taitavat, minä en niitten päälle ymmärrä mitään…). Kun liekit ovat riittävän laajalla alueella, laita perunanyytit grilliin ensin, ne kypsyvät hitaammin. Kaksinkertaisen folion ansiosta ne voi laittaa myös liekkeihin.

Anna perunoille jonkun verran ”etumatkaa” – minä ripustin sillä aikaa koneellisen pyykkejä kuivumaan ja rupattelin lyhyehkön puhelun. Olisiko siinä mennyt vartti? Sopivan ajan kuluttua laita myös kaalinyytit grilliin. Nyyttien keskinäistä järjestystä kannattaa vaihdella aina välillä, mikäli grilli ei ole kauttaaltaan tasaisesti yhtä kuuma.

Ruokien pitäisi olla valmista kun grillistä alkaa nousta kaalin tuoksu/haju. Varhaiskaali kypsyy tietenkin nopeammin kuin ”vanhempi”. Perunanyyttejä voi vähän availla ja kokeilla haarukalla kypsyyttä, kaalinyyteistä lorahtaa helposti liemet pihalle jos niitä rupeaa aukomaan kesken kaiken. Tarjoile valintasi mukaisen tuorejuuston ja esim. tomaattilohkojen kanssa. Leipääkin voi laittaa tarjolle, sillä on hyvä pyyhkiä lauteselle valuneet liemet. Ruokajuomana sitruunalla maustettu kivennäisvesi toimi mainiosti, joku fiksumpi osaisi varmaan ehdottaa jotain viiniäkin.

Kannattaa muuten käyttää pahvilautasia, öljyinen hiiltynyt folio jättää lautaseen jäljet, joita on vähintäänkin haasteellista tiskata…

Bon Appétit!