Suomen kielen lautakunta on 5.2.2014 päivätyssä tiedotteessaan kertonut päättäneensä kokouksessaan 31.1.2014 pitkän keskustelun jälkeen, että ilmaisu alkaa tekemään voidaan yleiskielessä katsoa hyväksyttäväksi aivan samoin kuin aiemmin ainoaksi oikeaksi katsottu muoto alkaa tehdä. Puhekielessä muoto alkaa tekemään on jo pitkään ollut yhtä laajalti käytetty kuin virallinenkin versio.

Sinänsä suomen kielen lautakunnan päätös ei ollut yllätys. Käytetty kieli elää ja kehittyy, tyypillisesti ensin puheessa ja vähitellen myös kirjoitetussa tekstissä. On aivan asianmukaista, että suomen kielen lautakunta seuraa tätä kehitystä ja tarvittaessa päivittää suosituksiaan uusien muotojen vakiinnuttua käytettyyn kieleen. Kuten lautakunta tiedotteessaan toteaa, alkaa tekemään on alun perin ollut suomen länsimurteille ominainen muoto, joka kuitenkin nykyään on levinnyt ja yleistynyt käyttöön kaikkialla Suomessa.

Sen sijaan yllättävää on, miten paljon intohimoja uusi suositus on herättänyt sosiaalisessa mediassa. Uskoisin, että lähes jokaisella facebook-käyttäjällä – jos kaikkein nuorimpia käyttäjäryhmiä ei oteta huomioon – löytyy liuta kavereita, jotka lautakunnan päätöksestä pöyristyneinä vannovat uskollisuuttaan alkaa tehdä
-muodolle. Perustelut ovat tyypillisesti enemmän tunne- kuin järkiperäisiä.

Itsekin pilkunviilaajana tuomitsen helposti mielestäni virheelliset sanamuodot. Kuitenkin vannoutuneena tulee tehdyksi -muodon käyttäjänä jouduin jo vuosia sitten myöntämään, varmistettuani ensin kielenhuolto-oppaan kannan asiaan, että myös muoto tulee tehtyä on nykyään hyväksyttävää suomea. En minä silti omaa kielenkäyttöäni muuta, ainakaan kirjoittaessani, mutta enää en myöskään tuomitse itselleni vieraan sanamuodon käyttäjiä. Alkaa tekemään on aivan vastaava: vaikka se olisikin jatkossa ihan yhtä hyväksyttävä, ei minun itseni tarvitse ruveta sitä käyttämään (eikä myöskään alkaa käyttää). Käyttäkööt he, joille tuo muoto tuntuu luontevalta.

Miksi siis nuo suuret tunteenpurkaukset sosiaalisessa mediassa? Onko syynä ”rotuhygienia”, suomea on perinteisesti käytetty näin ja niin sitä tulee käyttää tulevaisuudessakin? Vai onko kyse itsetehostuksen tarpeesta? Kyllä minä tiedän miten suomea tulee oikeaoppisesti käyttää, miksi mennä muuttamaan suosituksia ”sivistymättömien” tai ”vääräuskoisten” takia.

Suomen ja minkä tahansa muunkin kielen sanastoa on kautta aikojen laajennettu tarpeen mukaan. Tiede, teknologia ja maailmankatsomus kehittyvät, ja sen myötä uusille asioille ja näkemyksille tarvitaan uusia käsitteitä. Kielitoimiston sanakirjan vuoden 2012 version uusia sanoja ovat esimerkiksi ilmaveivi, laatikkoviini ja vihapuhe. Nämä ja monet muut uudissanat on hyväksytty mukisematta. Tältä kannalta katsottuna alkaa huvittamaan kaikki tuo kohu, joka yhden yksittäisen ilmaisun ympärille on kehittynyt. Näin siitä huolimatta, että itsekin tulen mitä todennäköisimmin käyttämään myös jatkossa vanhoja ”perinteisiä” sanamuotoja.

Jos suomen kielen muuttuminen on merkki välinpitämättömyydestä ja turmeltumisesta ja siten tuomittavaa, eikö siinä tapauksessa suomen kirjakielen pitäisi edelleen kulkea Mikael Agricolan viitoittamaa tietä ja hylätä kaikki nykyajan kotkotukset? Oppe nyt wanha ia noori / joilla ombi Sydhen toori. / Jumalan keskyt / ia mielen / iotca taidhat Somen kielen.

 

(Myös tämä teksti on alkujaan kirjoitettu kirjoitusviestinnän tehtävänä, tällä kertaa tehtävänanto oli "Kirjoita mielipideteksti jostakin ajankohtaisesta aiheesta". Omistettu tekstin muusana toimineelle Jenniinalle.)