Monissa lapsiperheissä vietetään lauantaisin karkkipäivää. Niin vietettiin meilläkin, silloin kun lapset olivat pieniä. Asiaan kuului yhteinen kauppareissu joko lähikauppaan tai peräti automarkettiin. Siellä lapset saivat itse valita, millä karkeilla halusivat sillä kertaa herkutella.

Jälkikasvu on jo kauan herkutellut karkeilla muulloinkin kuin lauantaisin, mutta perinne jatkuu näiden karvaisempien lasten kanssa. Arkisin aamulenkit ovat olosuhteiden pakosta rajallisen mittaisia, mutta viikonloppuisin on usein aikaa lenkkeillä joko Metsä-Markettiin tai Kylä-Kauppaan lauantaikarkkeja valitsemaan.

Aivan kuin lapset, myös koirat etsivät ja tutkivat (ja maistelevatkin) eri vaihtoehtoja löytääkseen juuri sen herkun, joka sillä kertaa tuntuu houkuttelevimmalta. Metsä-Marketissa valikoima on loistava. Jos karkkihammasta kolottaa vain vähän, voivat suklaamurot (hiiri, myyrä) riittää tyydyttämään makeannälän. Vähän enemmän mutusteltavaa tarjoavat suklaarusinat (jänis), tai peräti jumbo-suklaarusinat (kauris, peura).

Pääsiäismunat (hirvi) ja jopa jättipääsiäismunat (karhu) taltuttavat pahemmankin suklaanhimon. Tosin meidän Metsä-Markettimme valikoimaan eivät jättipääsiäismunat taida kuulua, tai ainakaan koirat eivät vielä kertaakaan ole niitä lauantaikarkeikseen valinneet.

Joskus käy niin, että suklaa ei vain jostain syystä nappaa. Silloin voi makeannälkään valita lakupötköt (kettu). Tai jos haluaa jotain terveellistä ja kuitupitoista, niin tummat makaronit (teeri) tai penne-pasta (metso) ajavat kyllä asiansa.

Joskus Metsä-Marketissa on tarjolla myös sesonkituote mämmiä (ihminen). Tosin jostain syystä Metsä-Marketin paras mämmisesonki ei ole kevättalvella niin kuin voisi olettaa, vaan pikemminkin syksyllä marjastus- ja sienestysaikaan.

Toisinaan lauantaikarkit haetaan Metsä-Marketin sijasta Kylä-Kaupasta. Siellä valikoima on ymmärrettävästikin pienempi, lähes ainoa vaihtoehto on laku-mix erikokoisine ja -muotoisine lakritsoineen (koirat, kissat). Oikein hyvällä tuurilla voi löytää kuitupitoisen välipalapatukan (hevonen).

Suklaavanukasta (lehmä) löytää todella harvoin Metsä-Marketin tai Kylä-Kaupan valikoimista. Jos tätä harvinaista mutta herkullista lähiruokaa kaipaa, täytyy yleensä nähdä vähän enemmän vaivaa ja hakea herkku suoraan Tuottaja-Tilalta.